Основні помилки проектування вентиляції в ресторанах

Важливе завдання власника ресторану – створити для гостей гарне враження про заклад, викликати бажання повернутися знову. Незатишна обстановка, сервіс низького рівня – це призводить до негативних емоцій від співпраці, появи негативних відгуків. Для закладів сфери громадського харчування величезну роль грає якісна вентиляція. Вона виключає потрапляння ароматів в інші приміщення, не відволікає гостей. Тільки уявіть, що буде, якщо запахи з гарячого цеху, дим сигарет або кальяну з кімнат куріння, аромати санвузла проникнуть в основний зал. Це зіпсує всі позитивні емоції від відвідування закладу і позбавить вас лояльних клієнтів. Вентиляція ресторану повинна бути потужною і не порушувати комфорт відвідувачів. В основному залі зайві шуми, гул слід виключити.

Основні стандарти

Вентиляція в ресторанах та інших закладах громадського харчування повинна відповідати наступним вимогам:

  • забезпечення необхідних умов для роботи персоналу та відпочинку гостей;
  • відповідність діючих норм стандартам з охорони праці;
  • ефективне видалення парових, димових мас з цехів гарячого типу;
  • якісна вентиляція приміщень службового призначення.

припливно витяжні установки з рекуперацією тепла

Плюсом буде наявність систем автоматичного регулювання. Вони налаштовують оптимальні швидкості обертань витяжних вентиляційних приладів в гарячих цехах. Тобто обладнання гнучко реагує на мінливі умови експлуатації, самостійно налаштовується з урахуванням таких параметрів як якість повітря в приміщенні, інтенсивність експлуатації, час доби. Якщо все зробити правильно, в зали сторонні аромати потрапляти не будуть. Можна використовувати припливно-витяжні установки спільно. Бажана наявність централізованої системи для управління роботою пристроями та кондиціонування.

Конструктивні особливості

Правильно спроектована вентиляція для ресторанів зазвичай складається з набору незалежних схем вентиляції, які обслуговують побутові примідення, техприміщення, кімнати для курців і кальянні зали, вбиральні, обідній гостьовий зал і робочу кухню. Тобто для кожної зони потрібна своя ефективна витяжка.

Ціна вентиляції для ресторану немаленька, але пам’ятайте – будь-яка економія на якості веде до репутаційних витрат. Основні завдання, які належить вирішити:

  • відведення тепла від постійно діючої кухонної техніки;
  • відведення парів, диму;
  • мінімізація рівня вологості;
  • усунення зайвих ароматів.

В ідеалі вентиляційна система захищає об’єкт від загорянь, створює умови для максимальної працездатності співробітників. В інших приміщеннях вона буде нейтралізувати неприємні аромати, мінімізувати ризики появи грибка, цвілі, відновлювати температурний баланс.

Використання обладнання

Для організації ефективної вентиляції ресторану потрібно буде використовувати витяжні, припливні і комбіновані системи. Їх можна доповнювати місцевими витяжними і припливними кухонними пристроями. Припливно-витяжне обладнання добре показує себе в експлуатації, займають небагато місця, працюють тихо.

Самостійні витяжки повинні бути у всіх приміщеннях ресторану. Економія на кількості обладнання призводить до зниження якості відведення забруднених повітряних мас. Приклад: для танцполу роблять свою систему, для душа свою, для бару, кухні, залів, кімнат куріння і так далі – окремі. Якщо ресторан невеликий, місць не більше 50, подавати припливні повітряні маси в зал і гарячий цех може одна система. Тип – строго примусовий.

Замовляючи якісну вентиляцію ресторану в Києві, Одесі, ви можете бути впевнені – забруднення на кухнях локалізуються, температурні параметри буде не складно контролювати. Витяжки ізолюють від обідніх столів. Найскладніше, з точки зору організації вентиляції, приміщення – це гарячий цех. Такі кімнати мають невелику площу, теплова напруженість вийде підвищеної. Оптимально використовувати закриті чи відкриті фільтр-стелі з витяжками.

У залах для відвідувачів потрібно буде створити аеродинамічну підпірку, щоб запахи з кухні не псували гостям відпочинок. Для вирішення цього завдання підійдуть припливні швидкісні установки з газовим або водяним підігрівом.

Обладнання що застосовується для ресторану має бути функціональним, надійним, естетичним, якісно працювати і не привертати зайвої уваги. Плюсами для нього будуть хороші параметри енергозбереження, компактні розміри. Комплектація системи підбирається індивідуально в кожному випадку.

припливні системи вентиляції промислові

Які помилки найчастіше допускають при проектуванні вентсистем ресторану

Вентиляція в ресторані повинна працювати коректно і справлятися з поставленими завданнями. Але так відбувається не завжди. Основні причини некоректної роботи – звернення до некомпетентних інженерів або монтажникам. Допущені на стадії проектування, установки помилки вкрай негативно впливають на працездатність системи в майбутньому, знижують якість функціонування обладнання. Тому, якщо вам потрібна хороша вентиляція ресторану в Харкові або іншому місті, звертайтеся в перевірені організації.

Найчастіші помилки, які допускають при обладнанні вентиляції ресторану і способи їх усунення:

Єдина вентсистема для залів і кухонь

Так робити не можна. Якщо по закладу прокладається мережа повітроводів, це суперечить чинним нормам. Коли прохолодні повітряні маси із залу змішуються з гарячими на кухні, починаються процеси конденсації. Підсумок – цвіль і грибок. При використанні подібних схем є ризики, що гаряча пара з кухні і всі запахи будуть проникати в приміщення для відвідувачів.

Так що 10 раз подумайте, чи варта економія (варіант недорогий в облаштуванні) свічок. Ваше завдання – створити комфортний, функціональний простір, а не заплатити якомога менше. Доступна ціна вентиляції в ресторані може досягатися за рахунок оптимізації витрат, але зони об’єднувати не варто. Потрібно зробити окрему вентиляцію в залі і окремі зони на кухні, забезпечивши додатковий приплив свіжого повітря. Не забувайте про санвузли.

Зменшення потужностей для збереження тепла

У зимові місяці в вентиляцію заходить холодне повітря. Система опалення втрачає первісну ефективність, виникає необхідність в нарощуванні потужностей, рахунки за опалення зростають. Власники закладу часто знаходять компроміс в зниженні потужностей припливу повітряних мас, але це погане рішення. Так, ви збережете тепло в будівлі, зате в залі для гостей стане душно.

Рішенням проблеми може стати встановлення обігріву для припливних повітряних мас. Закріпіть на вентиляторі калорифер або організуйте рекуперацію теплових мас. В результаті повітря буде постійно нагріватися до заданих відміток до початку подачі в робочі приміщення. Функція рекуперації тепла повністю безкоштовна для власника.

Створення системи тільки для кондиціонування приміщень

Варіант економічний, але не найкомфортніший і просто неправильний. У спеку доведеться охолоджувати повітря, купувати додаткову техніку. Це вимагає вкладень, плюс установки почнуть працювати не злагоджено.

Допоможе комплексний підхід до запуску системи. Встановіть відразу опалювальне, кондиціонуюче, вентиляційне обладнання. Тільки такий підхід дозволить отримати коректно функціонуючу мережу.

Однакові розрахунки споживання по гостям і персоналу

Відвідувач проводить в ресторані 1-2 години, а співробітник компанії – цілий день. Потреба в повітрі буде дуже різною. Ваше завдання виконати точні, коректні розрахунки, щоб домогтися оптимального функціоналу системи і при цьому не заплатити зайвих грошей. На відвідувача потрібно близько 30 кубометрів за годину, на співробітника вдвічі більше. І зверніться до професіоналів для проведення необхідних калькуляцій, отримання грамотних консультацій.

Занадто потужне обладнання

Іноді замовники готові платити максимальну ціну за вентиляцію ресторану і купують надто потужні установки. Від швидкості роботи вентилятора ефект залежить остільки оскільки. Якщо приплив повітряних мас циркулює з великою потужністю, ймовірне перенасичення киснем плюс протяги.

Обов’язково виконайте попередні розрахунки параметрів. Потрібен індивідуальний підхід – для кожного закладу, приміщення, ін.

Точний підбір обладнання і прорахунок ціни

Наша компанія поставляє обладнання для кондиціонування, опалення і вентиляції ресторанів по всій Україні вже понад 13 років. Наші фахівці готові зробити точний підбір необхідного обладнання під проект вашого ресторану. Залишайте запит через сайт або телефонуйте. У нас є що вам запропонувати, адже ми є ексклюзивним дистриб’ютором європейського обладнання в Україні.

Отримати точний підбір обладнання та консультацію: