Вентиляція і кондиціонування ресторану

Атмосфера в ресторані – це не тільки приємний інтер’єр, гарна музика і шикарна кухня, але і комфортний мікроклімат. Хороша вентиляція і правильна система кондиціонування створюють найбільш комфортний мікроклімат в ресторані цілий рік.

Ресторан – це місце загального харчування і вимагає окремого підходу в питаннях вентиляції і кондиціонування. Існує безліч норм, правил і тонкощів в облаштуванні ресторану кліматичним устаткуванням.

Вентиляція ресторану

Процес вентиляції приміщення обов’язковий в ресторанах та інших місцях громадського харчування. Слід розділити систему вентиляції ресторану на кілька складових: вентиляція загального залу, вентиляція кухні і вентиляція санвузлів.

Вентиляція загального залу здійснюється за допомогою припливно-витяжних агрегатів. Потужність і витрата повітря вентиляторами береться з розрахунку мінімум 60 м3 / год на людину, в разі якщо куріння в ресторані заборонено, а якщо паління дозволене, то цю норму слід збільшити вдвічі. Завжди варто враховувати не середнє завантаження залу ресторану, а максимальну, адже в години пік система вентиляції може не впоратися зі своїм завданням. Приплив і витяжка повинні бути добре збалансовані, щоб не відбувався перетік повітря з інших приміщень. При проектуванні вентиляції ресторану, а саме загального залу, важлива рівномірність розподілу припливних і витяжних решіток. Припливне повітря повинне рівномірно надходити в приміщення і не створювати дискомфорт гостям.

припливно витяжні установки з рекуперацією тепла

Слід зазначити, що не зайвою виявиться система парозволоження. У зимовий період нагріте припливне повітря має практично нульову відносну вологістю, це може доставити дискомфорт не тільки персоналу, який постійно знаходиться в приміщенні, але і відвідувачам. Канальний парозволожувач наситить повітря потрібною кількістю вологи і підніме відносну вологість до норми в 40-60%. Саме така відносна вологість повітря комфортна для людини.

Вентиляція кухні ресторану

Вентиляція кухні не менш важлива. Кухня ресторану-джерело великої кількості запахів, і щоб вони не заважали відвідувачам, вентиляція повинна їх ефективно видаляти. Однієї витяжки недостатньо. Обов’язковими повинні бути кілька пунктів: приплив повітря, витяжка через кухонні парасолі над плитами і загальна витяжка. Притому, приплив у приміщення повинен бути трохи менше, ніж загальна потужність витяжок. Це робиться для того, щоб кухня була областю зниженого тиску, і повітря заходило із загального залу в кухню, а не навпаки. Кухонні парасолі повинні виготовлятися тільки з харчової нержавіючої сталі, наприклад з марки AISI 304. Це обов’язкова вимога до всіх закладів загального харчування. Також, припливне повітря може забиратися в будь-якому місці, на відміну від витяжного. Викид відпрацьованого повітря повинен здійснюватися вище найвищої точки будівлі. У разі якщо ресторан знаходиться в прибудові до основної будівлі, то витяжний воздуховод слід протягнути вище основної будівлі. Це робиться для того, щоб мешканці верхніх поверхів не відчували запахів з ресторану.

Теж саме стосується і витяжки з санвузлів. Об’єднувати витяжку з санвузлів з загальнообмінною вентиляцією заборонено. У разі, якщо витяжка на кухні не буде працювати, повітря з туалетів буде потрапляти на кухню.

Кондиціювання в ресторані

В ресторані необхідна система кондиціювання.

Влітку, при великому завантаженні залу в приміщенні дуже швидко стане жарко, навіть увечері, коли сонце йде за горизонт. Самі люди виділяють досить багато тепла. Сто людей можуть давати до 15 кВт тепла на годину. І тільки кондиціонер буде здатний видалити це тепло.

Найчастіше в ресторанах використовується канальне кондиціонування, при якому внутрішні блоки ховаються під навісною стелею і холодне повітря надходить в приміщення через систему повітропроводів і дифузорів. У такої системи є безліч плюсів, основні – не псується зовнішній вигляд обробки, холодне повітря можна розподіляти по приміщенню рівномірно і є можливість встановлювати меншу кількість більш потужних внутрішніх блоків кондиціонера. Але така система не застосовується в разі, якщо основні стелі низькі і відсутня можливість монтувати підвісну стелю.

Кондиционировать кухню не має сенсу, так як знизити загальну температуру в приміщенні кухні побутовими і навіть напівпромисловими кондиціонерами не вийде. Плити виділяють занадто велику кількість тепла. До того ж, персоналу буде легше застудитися через різкі перепади температур.

Замовити консультацію